Christina Wedel // 20. september 2013 // Ingen kommentarer

FORDISME, Weekendens ultimative familieoplevelse!

Som du nok har opdaget er jeg vild med biler. Kva den stigende beskæftigelse med disse vidundere bliver jeg inviteret til skønne oplevelser.Denne var sammen med FORD 

Henry Ford- en filosof med kant.

Som en del af Golden Days festival, som i 2013 handler om filosofi , har Brede Værk i Nordsjælland åbnet en gratis særudstilling Som handler om Fordisme. Ordet kommer af  grundlæggeren Henry Ford som i år har 150 års fødselsdag. Han er kendt for at være den første masseproducent af biler på samlebånd, allermest for den Fine Ford T, også kaldet Tin Lizzy (sikkert kæleord for blikspand).

Han brændte for at give ”den lille mand” muligheden for at købe en bil. Den var designet til at kunne pløje gennem det meste og alle skulle have råd.

Henry Ford kom ikke let til sin succes, han gik ned økonomisk 2 gange før det lykkedes. Hans motto var bla. ”Kvalitet er at gøre det rigtige uanset om nogen kigger eller ej” Damn Right, siger jeg bare

Han fandt på at bruge samlebåndet til produktion af biler og ønskede derved at optimere produktionen som i første omgang var for dyr i mandskabstimer til at kunne holde prisen nede. Ved at indrette sin fabrik helt efter den logiske rækkefølge af hvordan en bil blev samlet manuelt af en mand, skar han 11 timer af de oprindelige 12,5 time arbejdstid pr. Bil pr. Mand. På den måde kostede en bil langt under 1000 Dollars.

Han blev ikke ikke populær på dette, da det var hård og kedeligt for de ansatte og måtte derfor finde på en måde at holde på sit personale.

Derfor opstod ”Five dollar filosofien”, som bestod i at fordoble alles dagsløn fra den ene dag til den anden til 5 dollars. Så startede successen, men med mange ansatte startede også en tid med konstant ballade med strejker og utilfredshed og en årelang kamp mod fagbevægelsen som ønskede at organisere hans ansatte. Han brugte tæskehold og ufine metoder og det lykkedes ham at undgå det i næsten 30 år.Dog var hans første danske fabrik ,som åbnede i Sydhavnen i 1919, fagligt organiseret fra første dag.

Oplev et fantastisk mini teater af Kasper Leisner ( kendt bla. fra Mungo Park)som levende portrætterer Henry Ford.

En mand med store visioner og endnu større modgang. En mand som filosoferede  over etik og arbejdsmoral mens han blev beskyldt for at være nazist og en brutal far. En mand som mente at forbrug er livsgivende og roden til al fremdrift  (MY KIND A GUY) og er det som får hjulene til at kører rundt i samfundet. Prøv  selv at arbejde på samlebånd (som mig på billedet med gangsterovervågning) og deltag i en kugleleje konkurrence. Kør i en  ægte Ford T og spis burgere og popcorn.

 

Foredrag om Fordisme af Museums inspektør Lars K Kristensen , teater og  udstilling er gratis.

Fordisme udstilling er kun i denne weekend .Læs mere her

HUSK AT BESTILLE BILETTER.

Sjove fakta:

Ford T blev kun leveret i sort, for den farve tørrede hurtigst.

Da hans egen kone Ethel bliver steril efter fejlbehandling åbner han sit eget hospital med 4 lægevurderinger pr. patient.

 Ford nåede at producere 15 million Ford T før den sidste blev lavet i 1927

 I 1919 var 9.563 ansatte under det normale. 123 havde mistet en arm eller hånd. 4 var blinde, 37 døvstumme, 60 epileptikere, 234 der manglede en fod eller et ben og så diverse andre skader.

Han indførte ”Bonus for adfærd blandt sine medarbejdere og belønnede dem stort.

BONUSINFO: Man får totalt smadret sine pæne negle af at lave kuglelejer..

DYT DYT og god weekend 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Forside Klub Wedel Kontakt

Få tricks til at blive lækker

Modtag eksklusive stylingtips og trendopdateringer fra mig. Tilmeld dig mit nyhedsbrev og transformér din garderobe!

Du er nu tilmeldt